Bursieră Tempus a Academiei de Studii Economice din Spania, s-a întors in România că să pună lucrurile in mişcare, “din patriotism”, cum mi-a declarat fără vreo urmă de emfază. “Experienţa spaniolă m-a ajutat să înţeleg că se poate şi altfel. La întoarcerea in ţară, am intrat cu entuziasm in administraţia publică. Venisem din Spania cu aripi care abia încăpeau pe uşă. In doi ani sistemul mi le-a tăiat.” Cu toate acestea, dacă vrei cu adevărat, poţi.

De cât limp faceţi transporturi de confecţii?
Am început să intermediem lohn de confecţii acum 10 ani pentru clienţi spanioli. Marea problemă era pe atunci transportul: logistica clienţilor nu ne ajută deloc să ne atingem obiectivele, aşa că am propus clientului un pachet complet de servicii care constă în logistică şi gestionare de producţie de confecţii in fabricile din ţara noastră. întotdeauna mi s-a părut important sâ-i oferi clientului tot ceea ce are nevoie: le-am pus la dispoziţie baze de date cu confecţioneri, le-am recomandat producători, am vizitat împreună cu ei fabricile, le-am pus la dispoziţie un tehnician.

Cu ce companii colaboraţi?
Peste 70% dintre clienţi sunt din piaţa spaniolă. Lucrăm atât cu firme mari, precum grupul Inditex, cât şi cu clienţii mai mici, care ne ajută să ne menţinem standardele în ceea ce priveşte calitatea şi termenele de livrare. Spania este o ţară cu mulţi retaile-rl mici, cu modă de butique. Ei sunt cel mai greu de gestionat pentru că au volume relativ mici, produc modă de calitate iar grupajele sunt dificile. Lucrăm şi cu firme din Franţa, Portugalia, Italia şi Marea Britanie. Avem contracte cu preturi fixe pe care le rene-gociem la şase luni pentru clienţii tradiţionali, dar suntem in pas cu vremurile şi căutăm să fim flexibili, să ne adaptăm la cerinţele clientului şi la trendul din piaţă.

Care sunt traseele parcurse de camioanele Eltra Logis?
Lucrăm cu fabrici importante din România şi Bulgaria, cu precădere în zona Moldovei şi expediem, conform cerinţelor clientului, în depozitele sale sau către destinaţiile indicate de el în alte ţâri: Grecia, Polonia, Germania, Belgia, Suedia, Danemarca.

Cum a fost activitatea firmei în anul 2009?
Anul 2009 este unul interesant. Eu cred că am trecut peste ceea ce putea să fie mai rău, iar din 2007 până azi volumul a crescut mult. Este o creştere exponenţială aşteptată şi previzionatâ.

Faceţi şi transporturi interne?
Da, atunci când vrei să demonstrezi că eşti cea mai bună alternativă şi că poţi asigura un serviciu externalizat multor clienţi importanţi, trebuie să încerci să faci faţă nu numai situaţiilor simple, ci mai ales celor complicate. Facem transport intern pentru o mai bună organizare intre fabrici şi nu numai. Pentru a rentabiliza transporturile apelăm, normal, la încărcări de marfă generală, nu numai pe rutele interne, dar şi pe cele externe.

Aveţi şi depozitare sau alte tipuri de servicii (etichetare/ împachetare/ finisare)?
Imi place să cred că facem logistică, nu doar transport. Logistică nu înseamnă să iei nişte haine, să le pui în nişte cutii şi să le duci din punctul A in punctul B. in logistică se câştigă numai din valoare adăugată. Dacă ştii să o dimensionezi corect, clientul tău nu va pleca, pentru că, la rândul lui, e conştient că tu faci lucrurile in locul lui, poate chiar mai bine decât el. De câtva timp oferim, in funcţie de client şi de volume, un pachet de servicii care constă in: depozitare specializată – adică pe umeraşe, deocamdată într-un depozit mic, manipulare, distributie, etichetare şi packing, conform instrucţiunilor clientului. Ştim să lucrăm în pas cu fluctuaţiile modei, pentru că ştim că timpii morţi înseamnă vânzări puţine, şi la clienţii noştri, şi la noi. Pe viitor ne gândim la lărgirea gamei de servicii şi, mai ales, la o investiţie intr-un centru logistic mare, având în vedere că in ţara noastră segmentul acesta de piaţă incâ promite foarte mult.

Cum este concurenta în acest domeniu?
Cred că in afaceri în general e loc pe piaţă pentru fiecare, simţim şi noi competiţia insă am învăţat să ne facem bine treaba în aşa fel încât concurenţa nu ne sperie, ci dimpotrivă, ne motivează. “Suntem întotdeauna acolo” unde vrea clientul să fim, când vrea clientul, ceea ce ne particularizează, aşa încât clienţii, probabil o să vă mire, se aduc unul pe altul. Oferind un echilibru ca-litate-preţ, cred că am reuşit să găsim o formulă de succes până in acest moment.

Faceţi şi grupaje pentru mai mulţi clienţi?
Grupajele sunt cele care demonstrează cât de bun eşti, din punctul meu de vedere. Numărul mare de clienţi pe care il avem ne ajută să construim grupaje de cele mai multe ori. Transport în regim complet poate face aproape oricine, grupaje în care asiguri preţ bun şi termen de livrare excelent fac cei care ştiu despre ce este vorba. Noi toţi trăim din această industrie şi trebuie să ne luptăm pentru ca acei retaileri care produc în România să şi rămână aici. Iar singurul mod prin care îi putem păstra este prin a le oferi soluţii complete, care să ne facă greu, dacă nu chiar imposibil de înlocuit.

Revista DIALOG TEXTIL 2009