În august, la vremea realizării interviului, Eltra Logis sărbătorea șase ani de existență.„Șase ani de muncă responsabilă și multă dragoste pentru tot ceea ce facem“, sintetizează Elena Jianu, managerul companiei piteștene, esența afacerii sale.

Elena Jianu a construit, intuitiv și cerebral totodată, un business care încorporează în prezent nu doar transporturi, ci și logistică, înfoliere, etichetare, distribuție, controlul calității și chiar consultanță. Timpul i se scurge atât de repede, încât îi este greu să-și facă planuri concrete, dar nu se abate din drumul pe care și l-a propus. Sinceră și optimistă, Elena spune „pe bune“ ceea ce are de spus despre reușitele sale, despre proiectele pentru care luptă pentru că o „țin în formă“, dar și despre viață în general și despre ceea ce ne face oameni.

Anul trecut ne spuneați despre planurile Eltra Logis privind o finanțare europeană pentru un nou sediu și depozit, ca și despre deschiderea agenției din Spania. Ce s-a realizat din ce v-ați propus?
Da…anul trecut pare așa departe, iar noi ne mișcăm cu o viteză egală cu lumina. Institutiile statului, insa, se mișcă ca melcul si aici fac referire la proiectul depus pentru finantarea europeana. Este depus de mai bine de un an și jumătate și între timp am mai depus unul, dar nu s-a concretizat nimic. Dacă mă întrebați ce aștept, vă pot răspunde ca și în cazul primului proiect depus: nimic! Este de probă, ca să mă țină în formă și să-mi demonstrez încă o dată că singurul punct de sprijin pe care îl au azi în România firmele mici sunt ele însele. Așa că Eltra Logis a mers mai departe, avem sediu nou,depozit nou, imagine nouă, suntem marcă înregistrată. Să continui ?Eltra Logis SL e deschisă în Spania din octombrie 2010, așa că mai avem puțin și împlinim doi ani foarte buni, deoarece chiar și în criză noi am avut succes cu ideea noastră pentru că în esență ideea acelei firme se adresa cui avea urechi să audă.

Tot o parte relativ nouă a businessului este și cea de consultanță. Cum merge, reușiți să aduceți sub același acoperiș cererea cu oferta? Cum vă protejați pentru a evita scenariul în care se semnează contractele fără dvs., după ce le-ați făcuto amenilor legătura?
În 2011 am deschis Eltra Logis Consulting ca firmă-suport, specializată în a atrage clienți. Am reușit chiar și în România, și am reușit să evităm și situațiile penibile despre care mă întrebați deoarece am știut să ne alegem parteneri plecand de la cei sapte ani de acasa și să ne ferim de potențiali clienți și colaboratori a căror educație era precară. Ohoo… și vă asigur că am o listă mare, dar se știu ei, asta este cel mai amuzant…

Din semnalele pe pe care le primiți, care este situația producătorilor români în acest moment?
Eu am să mă refer doar la ceea ce eu cunosc și trăiesc în fiecare zi, astfel pot spune că producătorii români – cei care sunt serioși și nu așteaptă câștiguri peste noapte – sunt foarte bine. Aceștia au de lucru, au proiecte în dezvoltare și perspective deosebit de frumoase. Cunosc producători români de care sunt mândră și cu care facem o echipă puternică.

Cât de mult contează „omul“ într-o relație de business? Considerați că sunt fabrici care au de pierdut din cauza abordărilor păguboase la nivel managerial?
Va marturisesc ca sunt doctor în economie și încă n-am aflat dacă afacerile se fac cu capul sau cu inima. Eu sunt dintre cei care au făcut ceea ce au simțit, asta pentru ca măcar să fiu împăcată cu mine. Nu știu ce să spun, eu mă implic, sunt apropiată de angajații mei, îmi pasă dacă ei sunt bine, și dacă nu sunt, încerc să fac ceva pentru a le fi bine. Resursa umană este foarte importantă și împreună oamenii pot face minuni.

Ce noutăți are Eltra Logis, maieste loc de dezvoltare în zonade transport și logistică pentruconfecții sau v-ar tenta și alteindustrii?
Ca să răspund la întrebarea asta ar trebui să scriu o carte. Evident că este loc de dezvoltare, în fiecare an ne propunem ceva nou, iar în sectorul logisticii de fashion este de fiecare dată câte ceva de făcut. Sunt din ce în ce mai mulți fabricanți care se gândesc serios la externalizarea departamentului lor de logistică din lipsă de spațiu, infrastructură și personal calificat. Evident că lucrăm și cu alte industrii complementare care ne ajută să rentabilizăm ceea ce facem și să putemcrea o alternativă de dezvoltare dacă este cazul.

V-ați extins paleta de clienți în ultimul an, cine sunt aceștia?
Da, numărul clienților noștri acrescut și mă refer la clienți din România, ei sunt clienții firmei noastre din Spania pentru că am oferit servicii speciale și personalizate. Am oferit facilități importante de promovare prin firma noastră și facturare fără TVA.

Din câte am înțeles, comenzi din afară există. Se mai gândește cineva să deschidă în această perioadă vreo fabrică de confecții?
Eu aș spune că ceea ce gândesc investitorii este să găsească fabrici gata montate, cu ajutorul cărora să poată reînvia acest sector. E dificil pentru un investitor să ridice o fabrică de la zero, nu pentru că nu se poate, ci pentru că în România de azi e greu să faci planuri.

Cum influențează politicul viața afacerilor din România? Ați simțit pe „pielea“ Eltra Logis, ca să zic așa, vreo diferență în ultima perioadă?
Încerc cât pot să stau departe de politică, mă interesează doar în măsura în care politicul îmi afecteză afacerea. Eu pot să spun doar că nu SIMT nicio schimbare în bine, nu știu să fi avut facilități sau avantaje pentru că plătesc impozite sau că am angajați pecare îi plătesc etc. Cred că marea greșeală a politicienilor din ziua de azi este aceea că fac politică economică în necunoștință de cauză. Aș vrea să văd un politician capabil să genereze venituri și să plătească salarii. Mulți dintre ei semnează documente care afectează grav existența firmelor fără să aibă habar de ceea ce se întâmplă cu adevărat în economie.

Cum vă merge în acest moment, reușiți să vă gestionați timpul și eforturile? Știu că sunteți o persoana foarte dedicată afacerii, mai aveți timp și pentru relaxare?
Slavă Domnului, ne merge bine, nu reușesc să fac tot ce-mi propun și e greu să găsesc timp și pentru mine. Mă relaxez doar când știu că totul este în ordine și când plec în călătorii de afaceri încerc să combin utilul cu plăcutul și să petrec un sfârșit de săptămână în capitale importante din Europa. Îmi place să călătoresc și să-mi beau cafeaua în locuri speciale, să privesc oamenii și să încerc să aflu ce ne face cu adevărat fericiți.

V-ați construit o strategie de viitor, ce parte a afacerii ați vrea să o dezvoltați mai puternic?
Mă gândesc de multe ori care ar putea fi cea mai bună cale pentru Eltra Logis, am și planuri concrete, însă este atât de dificil să duci greul de zi cu zi, încât uităm de planuri și vise. Încerc să nu mă abat de la drumul meu și să urmez o cale pe care am trasat-o acum ceva ani. Sper să putem rezista cumva în lumea asta nebună. Sunt optimistă și cred cu tărie că singura cale spre succes este munca făcută cu responsabilitate și profesionalism.