A fost 2015 aşa cum v-aţi aşteptat?
Spre deosebire de 2014, anul curent părea să fie un an cu fluctuații. Și așa a și fost, doar că ne-a adus câteva detalii foarte importante la Eltra Logis. Împreună cu partenerul nostru principal am hotărât să instalăm un soft de management al gestiunii (organizare depozit,stocuri,trasabilitate) care permite clientului o vizualizare activă a mărfurilor sale. Acum suntem conectați permanent, astfel încât știm în orice moment ce vor de la noi, iar ei știu ce marfă au în stoc. De ce? Pentru că România nu mai este doar o regiune de producție competitivă, este și o piață de consum foarte importantă, iar noi ne vom ocupa și de logistica livrărilor pe rețeaua lor de retail de la noi pentru două dintre mărcile grupului partenerului nostru spaniol. Instalarea software-ului (WMS) înseamnă o mai bună gestiune și organizare pentru noi, iar pentru client transparenţă , încredere și siguranţă. De multe ori, din cauza volumului mare de lucru, spațiul nostru de depozitare și de tranzit se dovedește a fi prea mic. Prin urmare, acum șase luni am deschis un spațiu de depozitare, colectare și tranzit, ceva similar spațiului nostru din Pitești, foarte aproape de Barcelona, pe lângă una din firmele grupului spaniol partener, pentru a compensa lipsa de spațiu și a anticipa volumele mari de la final de săptămână. Am avut inspirația să prevedem ce se va întâmpla anul acesta și ceea ce aveam nevoie, și iată, la finele lui septembrie suntem în creștere cu 5%.

De unde altundeva a venit creşterea?
Am decis să creștem flota proprie de semiremorci pentru dezvoltarea volumului activității de trucking – metoda noastră de efectuare a prestațiilor de transport – și am reușit să-i urmăm pe clienții noștri principali în zone mai puțin tranzitate de către alți transportatori – Albania, Turcia și Republica Moldova. Albania este o țară mică, dar care oferă foarte multe posibilități de producție, pe care le-am descoperit și noi împreună cu clienții noștri. Tranzitarea Albaniei nu este atât de greoaie cum ne-am aștepta la prima vedere, chiar există posibilitatea de a livra la aceleași termene ca și cum ar fi marfă fabricată în România. De ce? Pentru că încărcăm într-un port din Albania și ajungem până în Italia, iar de acolo pe roți până la destinația noastră finală – unul dintre poligoanele industriale din Spania, unde ne solicită clientul. Turcia părea de asemenea o destinație dificilă, dar noi lucrăm săptămânal pe această relaţie, inclusiv pentru materii prime și materiale care se folosesc apoi în Bulgaria sau România. Eltra Logis are un serviciu foarte interesant care se numește reprezentare fiscală, așa încât am găsit o formulă prin care clientului îi este aproape imposibil să spună că nu poate fabrica în estul Europei. De ce? Pentru că oferim toată gama de servicii, de la reprezentare fiscală, la servicii de logistică și logistică integrată pentru ca el să se poată simți în siguranță și bine servit. Glumeam azi cu un colaborator de-al meu, spunând că am început să livrăm modă în Europa. Ceea ce se expune astăzi în vitrinele cele mai importante din Paris, Londra sau Spania se fabrică în România, iar moda se livrează de aici, din Bulgaria, Moldova sau Albania. N-am încercat Macedonia, dar e unul din obiectivele noastre pentru urmă- toarele șase luni.

Până unde ajunge Eltra Logis acum?
Noi ajungem într-o zonă instabilă politic, deși, și aici, lumea știe să facă afaceri foarte bune: este vorba de Transnistria din Republica Moldova. Am reușit să găsim o formulă prin care clientul să se simtă sigur în zona aceea, să fie convins că marfa lui este în siguranță, deși nu toate companiile de asigurări asigură marfă în acea zona lată de 60 de km. Am stabilit contacte și proceduri la fabrică și putem să colaborăm foarte bine. Până la urmă, ca peste tot, este o chestiune de înțelegere și de comunicare, cred că nimic nu poate trece peste intenția oamenilor de a face afaceri.Grupul spaniol, pentru care încărcăm de acolo, este o multinațională care își permite asumarea riscului unei variante de fabricație în Transnistria sau Ucraina. Iar după cum știți, noi continuăm să lucrăm cu Ucraina și nu avem niciun fel de probleme. În Republica Moldova lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine în ceea ce privește birocrația, dar asta a venit și cu un cost mai mare. Moldova nu mai e la fel de ieftină ca preț de producție cum era cu trei ani în urmă. Oferă mai multe avantaje, dar evident, la un cost mai mare. De exemplu, faptul că în vamă nu se mai așteaptă atât de mult ca pe vremuri, fabricile sunt tot mai independente, există birouri vamale interne, care operează cu aceleași proceduri vamale ca în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că se poate recupera din timpul de tranzit, pe care-l luam ca marjă în Republica Moldova, pentru că sunt cel puțin 48 de ore de incertitudine, în care nu știi dacă efectuezi procedurile vamale în vamă sau în localitatea fabricantului. Prin bunele contacte și relatii intreţinute cu fabricile am reușit să surmontăm această incertitudine, situaţie ce ne conferă atât nouă, cât și partenerilor mai multă încredere și siguranţă.

Scade tot mai mult procentul micilor comercianți în modă, marele consum vine pe rețelele mari. Mai lucrați cu retaileri mici din Spania?
Da, primii noștri clienți au fost buticuri din Spania, segment care e în descreștere în portofoliul nostru, pentru că nu oferă atâta flexibilitate, spre deosebire de marii producători fashion spanioli. De fapt, ce fac aceștia, prin brandurile lor? Schimbă colecțiile și vitrinele foarte des, propun tot timpul noi articole și reușesc să integreze și mari designeri în grup… Mărcile din portofoliu oferă chiar toată gama de produse, de la cele sport, sport casual la fashion de ceremonie, la preț rezonabil datorită volumelor mari.

Da, ei sunt câștigătorii, dar mai aveți și clienți mici. Care este tendința?
Noi nu o să neglijăm nicicând micile buticuri, care ne-au asigurat debutul și consacrarea în efectuarea acestor prestaţii specifice, dar ele necesită o altfel de atenție. Rrecunoaștem că acestea reprezintă peste 25% din volumele noastre și aduc cele mai bune marje de profit. Nu o să renunțăm la acești clienţi, ba chiar putem să-i sprijinim, găsind în România fabrici interesante și care oferă calitate. Colaborăm cu acest tip de clienti în sudul Franței, în zona Monaco, Nisa, dar și la Torino în Italia, lucrăm pentru un brand important din Spania, cu foarte multe magazine, pentru care livrăm door to door, chiar la magazine, sau livrăm și în afara orarului normal.

Ați mai adus branduri cu producție în România?
Da, chiar în ultimul an. Cautind permanent ceva nou, impreuna cu echipa mea exploram piata specifica în timp real, dar ne grupăm respectivii clienți în fabrici deja cunoscute. Este o formulă prin care am păstrat clientul aproape de noi, nu depindem de vreun intermediar, așa că toate volumele le generăm noi. Sprijinim de exemplu fabricile de textile care vor să vândă aici. Avem un proiect interesant cu un grup spaniol producător de textile, care dorește o repoziționare în România. Una dintre companiile lor din grup a fost partenerul nostru mult timp și am crescut împreună. Vrem să aducem țesături din Europa dintr-un motiv foarte simplu – transportăm confecţii pe umeraș spre Spania, dar cum ne întoarcem? Nu putem să transportăm în semiremorci specializate de textile alte tipuri de mărfuri. Sprijinim și producători de accesorii textile, am început să-i unificăm, fără niciun fel de alt interes decât acela de a câștiga partea de logistică a acestui business. Asta înseamnă că oferim transport de la prima mostră executată până la produsul final care ajunge în raft. Cel mai lung traseu al nostru este Portugalia. O țară care a înțeles că, dacă nu se mai poate oferi mână de lucru la prețuri competitive, poate vinde materia primă în toată Europa la prețuri foarte bune. Ce experiență aveți în Bulgaria? Foarte bună, iar partenerii noștri lucrează bine cu fabricile de acolo. Singurele probleme sunt, la fel ca și în România, legate de infrastructură. Plus că, la fel ca la noi, fabricile sunt foarte dispersate pe teritoriul țării. Am fost în Maroc într-o vizită, unde erau într-un poligon industrial cel puțin 20 de capacități de producție, care angajau cam 6.000-7.000 de persoane. Adică un client rezolvă acolo totul întro zi, la noi trebuie să meargă la Alexandria, Focșani și Botoșani. De aceea noi nu suntem doar interfata i lor în România, dar le si punem la dispoziţie tehnicieni români, care să le supravegheze marfa si productia în fabrici. Iar producţie există din plin în România. Cunosc clienți care și-au sprijinit capacitățile de producție să crească. Pur și simplu au întrebat de câți bani este nevoie, au finanţat dezvoltarea, și apoi au închiriat astfel de capacități nou create sau retehnologizate. Să presupunem că o fabrică are opt linii de producție – patru sunt ale clientului respectiv timp de un an de zile sau cât timp s-a convenit pentru recuperarea finanţării.

Este România privită ca o țară birocratică?
Câteodată, chiar dacă noi încercăm să prezentăm doar latură mai frumoasă. Sunt situații în care clientul vizitează o fabrică, iar după ce pleacă de acolo, prețul se schimbă. La noi încă se mai întâmplă să i se trimită clientului și o factură de ață după livrarea mărfii, deși prețul ar trebui să includă tot! N-aș putea spune că lucrurile n-au evoluat, sunt multe fabrici care fac lucruri excepționale. Eltra Logis lucreaza pentru beneficiul mutual al clienților, dar și al fabricilor, căci, dacă doar o parte are de câștigat, nu putem vorbi de o relaţie de durată, ci doar de o oportunitate. Cred că marea problemă a României astăzi este asumarea responsabilității, de la Guvern în jos. Aș vrea să se schimbe cota de TVA, să fie reală returnarea acelui procent din acciza la motorină, chiar să fie reală returnarea TVAului în 45 de zile, așa cum prevede Codul fiscal… Sunt multe, dar în primul rând ar trebui respectat ceea ce deja există, planul nostru de bussiness fiind proiectat pe legislația declarată și în vigoare! Glumesc spunând că-mi place să semnez contracte, dar practic toate relațiile noastre se bazează pe o înțelegere și-o strângere de mână. Dacă cineva face referire la prevederile contractului, atunci e un semnal de alarmă!

Ce ar trebui să facă un confecţioner român? Sunt câteva târguri interesante, dar prezența românească e redusă…
Participarea e foarte scumpă… E curios cum noi românii nu urmă- rim interesul comun. Nu înțeleg de ce fabricanții unor anumite produse nu pot face grup unitar, pentru a angaja o firmă specializată care să-i reprezinte pe toți, iar aceste costuri să se diminueze. Noi, de exemplu, promovăm ceea ce fac fabricile, iar serviciul de mostrare oferit este gratuit, cu toate că ne costă mult. Înţelegem însă să oferim tot felul de servicii nefacturabile, pentru că știm că fiecare trebuie să contribuie cu bucățica lui de efort. La noi firmele sunt interesate de câștigul imediat. Trebuie să construim parteneriate de durată, predictibile, care reprezintă cheia succesului. Eu, dacă simt că un partener din Spania sau Portugalia are probleme, îmi iau măsuri de precauție, și nu doar pentru mine, ci și pentru fabricantul din România. Așa funcționează și se întreţine un parteneriat de lungă durată.

Credeți în clustere sau în alte forme de asociere?
Da, cred cu tărie și suntem membri unui asemenea cluster din domeniul textile și fashion, dar nici nu știu dacă ar trebui să aibă personalitate juridică. Clusterul înseamnă un grup închegat în jurul unor interese comune, compus din fabrici care nu se concurează, și care, ajutate de un producător de țesături, de un logistician bun și de un vânzător bun, pot câștiga pe termen mai mult sau mai puțin scurt. Atât! Este interesant și pentru mine, ca logistician. Noi ajutăm atât clientul cât și fabrica. De ce? Pentru că, dacă aceștia ajung la o înțelegere, noi ne vom ocupa de logistică. Facem acest lucru în mod constant, gratuit, avantajul nostru fiind obținut prin creeare de relații de parteneriat, în care noi vom realiza activitățile logistice!

Pentru Anglia sau Germania există interes?
Nu, pentru că încă putem să facem foarte mult pe relația Spania. Glumesc uneori, spunând că vreau să văd toate fabricile din România exportând cu destinația Spania sau Portugalia! Cred că există mult potențial în această relație. Imaginați-vă că este mult mai ieftin să depozitezi marfă pe umeraș în România faţă de Spania, unde costurile sunt duble sau chiar triple. Costă mai puțin să reetichetezi la noi sau sa pui un umeraș nou. Asta încercăm noi să facem, să adăugăm valoare, nu doar să transportăm. Să încarci un camion din România și să-l duci în Spania e ușor. Mai greu este să faci colectări din 12 fabrici, să unești cantităţile, să le sortezi pe model, culoare, mărime, și să ajungă unde trebuie și când trebuie! Noi la Eltra Logis, continuăm programul nostru pe care îl numim de hei-rup: 7 zile din 7, 24 de ore din 24, chiar si in perioada concediilor! Sunt niște costuri suplimentare asumate de noi și de cele mai multe ori nefacturate clientului, dar trebuie să înţelegem cu toţii că e nevoie să oferim mai mult. Altfel, de ce ar mai veni cineva să producă în România? Pentru mine a face afaceri înseamnă a crea echilibru între ceea ce-și dorește clientul și furnizorul lui de servicii. Să nu apreciezi ceea ce face un furnizor de servicii pentru tine sau să nu apreciezi valoarea adăugată pe care o poate aduce un serviciu de logistică de fashion integrat înseamnă afaceri doar de-o singură parte. Recunoaștem cu mândrie că există în lista noastră niște antreprenori români care au înțeles că misiunea lor de confecţioneri nu se încheie decât dacă marfa ajunge la timp și în condiții bune, motiv pentru care le mulțumim pentru încrederea de a crea un parteneriat cu Eltra Logis!

lisabonaKiev

Destinații dificile, servicii cu valoare adăugată, creștere de volume, investiții în capacități de transport – de unde vine creșterea companiei conduse de Elena Jianu?